Akademie krájení

Existuje dobrý důvod, proč kuchařské školy začínají výuku právě dovednostmi s nožem. Osvojení si krájecích technik je základní schopností každého kuchaře, stejně jako jsou dobré nože základem řádně vybavené kuchyně. Nikdy není pozdě se něco naučit! Naše Akademie krájení Vám ukáže, jak efektivně potraviny naplátkovat, rozkrájet na kostičky nebo nasekat a současně si vybrat ten pravý nůž pro daný úkol.

Prozkoumejte řady nožů Fiskars zde.

Akademie krájení

Existuje dobrý důvod, proč kuchařské školy začínají výuku právě dovednostmi s nožem. Osvojení si krájecích technik je základní schopností každého kuchaře, stejně jako jsou dobré nože základem řádně vybavené kuchyně. Nikdy není pozdě se něco naučit! Naše Akademie krájení Vám ukáže, jak efektivně potraviny naplátkovat, rozkrájet na kostičky nebo nasekat a současně si vybrat ten pravý nůž pro daný úkol.

Prozkoumejte řady nožů Fiskars zde.

Efektivní krájení cibule

Nakrájená cibule je základem mnoha pokrmů, proto se jistě vyplatí naučit se tu správnou techniku. Tajemství spočívá v kombinaci vertikálních a horizontálních řezů. Použijte ostrý nůž, abyste zamezili slzám!

Stylové krájení mrkve

Julienne, Macedoine, Brunoise, Paysenne a Mirepoix – s pomocí těchto klasických stylů rozkrájíte Vaši mrkev na stejné kousky, díky nimž vytvoříte dechberoucí pokrmy.

Čtyři techniky jak nakrájet okurku

Většina lidí obvykle krájí okurku jedním stejným způsobem. Dodejte různorodost svému salátu díky čtyřem variantám nakrájení.

Všestranný kuchařský nůž

Dobrý kuchařský nůž je základním a všestranným pomocníkem v kuchyni. V kombinaci s jednoduchými krájecími technikami s ním snadno zvládnete širokou škálu tvarů, velikostí a textur.

Úhledné proužky z bazalky

Abyste nakrájeli bazalku na tenké proužky, je třeba začít s tím, že její lístky zabalíte do roličky jako doutník. Poté již jen krájejte na tenké proužky za pomoci ostrého nože.

Jednohubky z vodního melounu

Vodní meloun je často krájen na trojúhelníky nebo půlkruhy, ale věděli jste, že je i jiný způsob, jak jej rychle nakrájet na malé kousky? Tlustou slupku nejlépe nakrájíte za pomoci silného nože, jako je například velký kuchařský nůž.

Připravte rybu jako profesionál

Pružná a tenká čepel filetovacího nože je ideální pro přípravu ryb. Pro odstranění ploutví a otevření ryby pro vykuchání využijte nůžky na ryby.

Ten pravý nástroj pro každé loupání

Loupání může být nudné a neefektivní, pokud používáte nevhodné nástroje. Proto se vyplatí investovat do kvalitní škrabky a do dobrých loupacích a okrajovacích nožů.  

Ostření nožů

Při ostření nože Fiskars pomocí brousku nebo ocílky střídejte strany nože, při udržení úhlu broušení 15°. Pokud využijete ostřič, tak jím jednoduše protáhněte nůž 15-20x oběma směry.

1
2
3
4
5
6

Průvodce čepelemi

1. Čepel porcovacího nože je tenká s výraznou špičkou pro porcování mas nebo pro plátkování salámu.

2. Nůž na pečivo krásně pronikne kůrkou chleba díky své dlouhé a silné čepeli se zoubky.

3. Kuchařský nůž je tím pravým nástrojem pro všechny vášnivé kuchaře, je vyráběn v několika velikostech. Nůž se širokou čepelí s ideálním tvarem pro krájení, řezání a plátkování masa a zeleniny.

4. Vroubkovaná čepel snídaňového nože je určena zejména pro krájení potravin s tenkou slupkou, jako jsou např. rajčata nebo i pro krájení malého pečiva.  

5. Okrajovací nůž má malou tenkou čepel určenou pro loupání, krájení a plátkování ovoce a zeleniny. 

6. Loupací nůž je perfektní pro očišťování, loupání a krájení menšího ovoce a zeleniny.

Údržba nožů a jejich skladování

Důležité je ostřit nože pravidelně. Fiskars nabízí jak klasickou ocílku, tak i ostřič Roll-Sharp, oba tyto výrobky mohou být použity i pro nože se zoubkovanými čepelemi. Podívejte se na video tutoriál na této stránce, dozvíte se tam, jak nože správně naostřit.

Pokud budete nože správně skladovat a chránit tak jejich čepele před oděrem, tak si udrží ostrost ještě déle. Fiskars bloky na nože a magnety na nože nabízí to správné řešení pro skladování nožů a současně jsou i skvělým designovým doplňkem pro Vaší kuchyni.

Nože je třeba před uložením umýt a osušit - ideálně ihned po jejich použití. Pokud budete mýt nože v myčce, tak se ujistěte, že na nich máte nasazený chránič čepele.

Pokud máte jakýkoli dotaz ohledně výběru nebo péče o Fiskars nože, obraťte se prosím přímo na Vašeho prodejce nebo kontaktujte naši zákaznickou linku.

Údržba nožů a jejich skladování

Kuchyňské nůžky

Nože jsou sice vhodné pro mnoho kuchařských úkonů, ale v některých případech je lepší využít nůžky. Nůžky jsou tou pravou volbou pro stříhání bylinek, odstranění rybích ploutví nebo pro porcování drůbeže.

Stejně jako nože i nůžky jsou vybaveny různými typy čepelí. Čepele bez zoubků zajišťují střih o vysoké přesnosti. Zoubkované čepele zamezují posun materiálu během střihu.

Dobrou péčí o Vaše nůžky jim zajistíte optimální výkon. Po každém použití očistěte čepele nůžek a čas od času namažte otočný bod, aby byl pohyb nůžek během střihu stále krásně plynulý. Pokud se čepele nůžek otupí, tak je snadno nabrousíte Fiskars ostřičem na nůžky. 

Cutting Academy kitchen scissors and shears
Viz